Novela zákona o přeměnách

23. června 2024

Nová pravidla pro přeměny obchodních společností budou platit už od 19.7.2024. Byť novela zákona o přeměnách primárně míří na přeshraniční přeměny, má obecný přesah a přináší nejen o něco rychlejší a administrativně jednodušší proces, ale také zcela nový typ přeměny.

Znalce již nemusí jmenovat soud

Pokud zákon o přeměnách vyžaduje ocenění jmění znalcem, může si ho daná společnost vybrat ze seznamu znalců sama. Nově tak není nutné, aby znalce jmenoval soud, což přinese zejména úsporu času a administrativní zátěže.

Není nutné zveřejňovat informace v obchodním věstníku

Doposud osoba zúčastněná na přeměně (která byla zapsána do obchodního rejstříku) musela do sbírky listin obchodního rejstříku uložit projekt přeměny a zároveň o tomto kroku musela zveřejnit oznámení v obchodním věstníku, a to včetně upozornění věřitelů na jejich práva. 

Nyní postačí, pokud společnost dané informace uloží pouze do sbírky listin. Nově však musí upozornit na daná práva nejen věřitele, ale také zástupce zaměstnanců, popřípadě zaměstnance a společníky nebo členy, to vše nejpozději 1 měsíc přede dnem, kdy má být přeměna schválena. 

Odpadá tak administrativní zátěž a placení poplatků s tím spojených.

Nový typ přeměny – rozdělení vyčleněním

Zákon vedle rozdělení rozštěpením (rozdělovaná společnost zaniká) a rozdělení odštěpením (rozdělovaná společnost nezaniká) přináší rozdělení vyčleněním. Ani v tomto případě rozdělovaná společnost nezaniká, ale narozdíl od odštěpení se společníkem nástupnické společnosti stává sama rozdělovaná společnost a nikoli její společníci.

Společnosti tento typ přeměny využijí při zřízení dceřiných společností, u nichž bude zachováno právní nástupnictví a daňové výhody.

Přemístění sídla je možné ve vztahu k zemím mimo EU/EHP

V rámci novinek u přeshraničních přeměn je zajímavé třeba to, že zákon o přeměnách nově umožňuje přemístění sídla české společnosti do jakékoli třetí země (tj. nad rámec EU a EHP) a stejně tak na přemístění sídla jakékoli společnosti (tj. i ze třetí země) do ČR. Takovou zemí může být třeba Švýcarsko.

V případě přemístění sídla české společností mimo EU a EHP tak již nebude nutné volit např. její likvidaci a založení nové společnosti v cílové zemi.